TEAM SASSYFRASS

Vi bedriver en liten uppfödning i hemmiljö. Kenneln är belägen i Farsta i Stockholm. Våra avelsmål är att bevara rasen som en aktiv och tålig hund med stark mentalitet, utan att tumma på deras rastypiska exteriör. Min ambition att använda individer som jag sett i arbete. Ibland innebär det att hunden tävlar aktivt i någon hundsport och har meriter, ibland att jag sett det driv jag vill se på annat sätt. Helst av allt vill jag även se att det finns syskon som har liknande egenskaper.

För mig är det viktigt att rätt valp hamnar i rätt hem och det kan jag omöjligen veta innan dess att valparna är födda och tillräckligt gamla för att deras personligheter ska synas. Därefter väljer jag vilken valp som skulle passa i vilket hem utifrån det jag vet om er och om valparna. Det går alltså inte att tinga en valp och jag har inte heller en regelrätt kö.

Jag säljer bara till hem med tränings- och tävlingsambitioner.Får du bara köpa hund från mig om din ambition är att tävla? Nej, du behöver inte ha siktet inställt på tävling, men du behöver erbjuda ett hem där hunden får utlopp för sitt behov att arbeta. Det behöver inte vara en speciell gren eller på ett speciellt sätt.

Vad är att arbeta? Att arbeta med hund är att göra mer än promenera, oavsett längd på promenaden. Den aktivering som krävs är framför allt för att stimulera och utmana hunden mentalt. Jämför själv med ditt eget arbete - förhoppningsvis ger det dig en mening i vardagen, en sysselsättning där du behöver använda dina olika förmågor för att kunna prestera.

En vanlig vecka för oss som exempel på en rimlig nivå (för mina vuxna hundar).
1. Jag skiljer på att rasta och promenera med mina hundar. Det innebär att de rastas oftare än vad de promeneras. Varje dag får de en promenad där de får strosa runt i eget tempo i omväxlande terräng. Vi gör också lite olika aktiveringsövningar där vi stärker vårt samarbete. En sådan promenad är ofta minst 40 minuter.
2. Ungefär 3 dagar i veckan tränar vi grenspecifikt. Det innebär att vi genomför en strukturerad träning som är kopplad till den hundsport som vi tävlar i. Ett sådant pass kräver alltid uppvärmning och nedvarvning av hunden.
3. Minst 3 gånger i veckan kör vi fysträning med t.ex. simning eller balansboll.
4. VILODAG! Minst en dag i veckan har vi totalt vila, det innebär NOLL aktivering annat än att rastas. Hundarna behöver också återhämtning, precis som vi.

Vad händer om jag inte aktiverar min hund? Min upplevelse av rasen är att de är väldigt påhittiga. Det betyder att om jag inte tillgodoser mina hundars behov så hittar de själva på något som aktiverar dem. Det medför bland annat en hel del skällande, stökiga promenader, tuggande på saker och rastlöshet. Händer det direkt om jag inte tränat? Nej, det går gradvis och olika snabbt för olika individer. Nova klarar sig en vecka utan träning innan det börjar märkas, medan Bonnie börjar klättra på väggarna efter 3-4 dagar.

Varför avlar jag dem inte “lugnare”? Som uppfödare är vårt uppdrag att förvalta rasen utifrån den rasstandard som finns. I rasstandarden för Welsh corgi pembroke står följande: Rasen skall vara frimodig och ge ett arbetsdugligt intryck. Den skall vara alert, aktiv, framåt och vänlig, aldrig nervös eller aggressiv. Min tolkning är alltså att rasen ska ha de egenskaper som ofta förknippas med arbetande hundar och dessa egenskaper vill jag bevara med min avel.

När mina hundar får rätt mängd av aktivering är de lugna och behagliga gosmonster som gladeligen tar sovmorgon och aldrig skulle komma på tanken att bryta sig in i godisskåpet utan tillåtelse.

Har du frågor, eller vill prata vidare om just detta? Tveka inte på att höra av dig.


© Copyright Kennel Sassyfrass